Sundhedsstyrelsen: Ingen regulering af zink før 2014

Intet tyder på, at landbrugets brug af stoffet zinkoxid bliver reguleret, til trods for at flere forskere mener, det kan være forbundet til den farlige MRSA-bakterie

Selvom flere førende danske forskere mener, at brugen af zinkoxid i svinelandbrug kan være med til at sprede MRSA-bakterien, har Sundhedsstyrelsen ikke tænkt sig at undersøge dette nærmere, og brugen af stoffet bliver formentligt ikke reguleret før 2014. Det fortæller Niels Kyvsgaard, der er leder af Sundhedsstyrelsens veterinærmedicinsk sektion. Brugen af zinkoxid blev standardiseret i juni 2011, da stoffet VetZink blev godkendt, og siden da har der været en støt stigning i forbruget i svineproduktionen.

“Det vil vi kigge på i forbindelse med sikkerhedsopdateringen, PSUR (Periodic Safety Update Report, red.). Jeg mener, den kommer hver tredje år. Og der skal producenten forholde sig til, hvad der har været af bivirkninger, og hvad der har været af publiceret litteratur på området,” siger Niels Kyvsgaard.
Men den sikkerhedsopdatering kommer ikke før 2014, og fordi midlet allerede er godkendt, er det op til myndighederne at bevise, hvis stoffet er skadeligt. Men ifølge Niels Kyvsgaard er der endnu ikke sat nogle undersøgelser i gang.

Zinkoxid er blev brugt i landbruget til at mindske diarré i smågrise, der blev fravænnet soen, men indtil sidste år blev der kun brugt såkaldt “magistrelt zinkoxid” – altså blandinger, der blev lavet på apoteket. Men godkendelsen af VetZink i juni 2011 betød, at brugen blev nemmere at regulere.
Mens godkendelsesprocessen for VetZink stod på offentliggjorde DTU’s fødevareinstitut To rapporter, der begge pegede på, at brugen af zinkoxid formentlig har haft en indflydelse på udviklingen af flere MRSA-typer i Danmark – alligevel blev der ikke taget højde for disse rapporter i godkendelsen.
“Det er ikke nødvendigvis noget, man har skulle reagere på basis af, fordi det der har været fremme i 2010 kun har været en enkelt rapport,” siger Niels Kyvsgaard.

Del dette:
Posted in Resistente bakterier

3 kommentarer til “Sundhedsstyrelsen: Ingen regulering af zink før 2014
  1. Næ de lever i en ostklokke i den styrelse.
    Måske det vil hjælpe, hvis styrelserne blev lagt ud i landdistrikterne, hvor man måske kommer i berøring med de faktuelle forhold. Der er jo langt til Købehanvn.

  2. Søren Wium-Andersen siger:

    Foruden zink anvendes der også kobbertilsætninger i svinefoderet.
    Svineindustrien anvende årligt over 2000 tons kobbersulfat i foderet svarende til en anvendelse af 515 tons rent kobber.
    Næsten alt kobberet ender sammen med gyllen på markerne omkring svineindustrierne.

    Se debatoplæg på adressen:

    http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-5/AN5_2012kobberdebat.pdf

    og et notat om emnet der kan findes på adressen

    http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-5/Notat_om_kobber_17-09-2012.pdf

  3. Så vidt jeg husker er det forbudt at anvende kobbersulfat i æbledyrkningen i Danmark. Hvordan er det så blevet lovligt at anvende det i svinefoderet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.