Gode råd til aktindsigt i kommuner

Studerende på journalisthøjskolen har fulgt op på lokale sager i samarbejde med de relevante medier. Helt generelt har kommunerne været imødekommende med aktindsigt i november og december 2012.


Cykelstier, genbrugspladser, slukkede vejbelysninger og nedrivninger har været nogle af de emner, som de studerende har kastet sig over med aktindsigtsanmodninger.

En gennemgang af de studerendes aktindsigtssager viser, at kommunerne generelt reagerer rimeligt på henvendelserne om aktindsigt. Misforståelser, afvisninger og lignende skyldes i stort omfang, at de studerendes forberedelse ikke har været grundig nok og deres anmodning for generel og omfattende eller upræcis.

De centrale råd er:

  • Sæt dig ind i sagen.
  • Tjek om der ligger noget om sagen på nettet på forhånd, for eksempel ligger der næsten altid lokalplaner, dagsordener, referater og bilag på nettet.
  • Bed som hovedregel om journal-listen – så kan du let se hvilke bilag, du har brug for, hvis det er en stor sag.
  • Ring først og send en email bagefter, hvor du er præcis med det du ønsker.
  • Send en venlig rykker, hvis de glemmer at sende materialet.
  • Sørg for at søge i tide. Der kan ofte gå noget galt, og så er det ærgerligt, hvis du ikke får materialet til deadline.
  • I personsager få fuldmagt og en erklæring, der fritager myndigheden for tavshedspligt, så den kan kommentere.

Digitalisering gør det nemmere
Journalist Kenneth Kjæp fra Lolland Falster Folketidende fortæller de studerende, at han søger om aktindsigt en til to gange årligt. Hans overordnede indtryk er, at det er nemt, fordi myndighederne som regel svarer hurtigt, og ansøgningen foregår elektronisk. Han søger typisk hos Lolland Kommune og diverse statsinstitutioner, for eksempel Naturstyrelsen.

På Nordvestnyt oplever journalisterne Tine Fasmer og Morten Christensen også, at det generelt er blevet lettere at søge på grund af digitaliseringen.

Man skal dog være vedholdende i visse tilfælde og holde kommunerne “i ørerne”, da de tit forsøger sig med den lette løsning. Den generelle tendens er dog, at antal søgninger er faldende, da man ofte kan få informationerne andet steds, oplyser journalisterne.

Journalisterne på Fyns Amts Avis oplyser, at de ofte anvender en omvendt procedure, hvor de går ind på Svendborg Kommunes åbne postlister og ser på interessante sager. Her kommer alle indkomne e-mails og breve på en liste undtagen den post, der er lukket for aktindsigt. Efter at have fået aktindsigt, vurderer journalisten sagens nyhedsværdi.

Sværere i Skive

Mens andre har oplevet, at det er blevet lettere, så oplever journalisterne på Skive Folkeblad, at det er blevet vanskeligere for lokalredaktionen at få fat i oplysninger.

Kommunerne gør det sværere for redaktionerne og slører deres svar mere og mere, påpeger de.

Derfor anbefaler redaktionen at være meget præcise med oplysningerne i en aktindsigtsbegæring.

 Tre råd fra Assens

Lokalredaktør Henrik Juel Skovrider fra Fyens Stiftstidende i Assens fortæller, at avisen har et udmærket samarbejde med kommunen. Lokalredaktøren har følgende råd til at søge aktindsigt:

  • Brug den sunde fornuft og journalistiske intuition. Lad være med at søge aktindsigt, hvis du ikke rigtig ved, hvad du søger efter, eller er usikker på, om du overhovedet kan bruge informationerne.
  • Lær offentlighedsloven at kende. Hvad er egentlig dine rettigheder, og hvad har du krav på? Kontakt nogle offentlighedseksperter, hvis du er i tvivl, og brug deres argumenter, hvis du bliver nægtet aktindsigt.
  • Sørg for at få din kildes underskrift, hvis det, du søger om, kræver samtykke fra dem.
Del dette:
Posted in Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.