Lukket for baggrundsmateriale fra konsulenter

De seneste år har vi set en voksende interesse for konsulenterne i det offentlige, bade hvad angår udgifter og dokumentationen af resultater. Tre anmodninger om aktindsigt i baggrundsdata og projektbeskrivelser fra konsulenter viser, at ministerierne sjældent kan udlevere baggrundsmateriale fra konsulenterne. Det offentlige har nemlig ikke set baggrundsdata og har ofte ej heller kontraktligt ejendomsret til baggrundsdata.

Ingen baggrundsoplysninger hos ministerierne
På baggrund af konkrete anmodninger har hverken Socialministeriet eller Arbejdsmarkedsstyrelsen set sig i stand til at udlevere baggrundsmateriale fra konsulentrapporterne (eksempelvis resultater fra spørgeskemaundersøgelser). De har nemlig på intet tidspunkt modtaget materialet.

Hverken I forskerkredse eller på Christiansborg synes der være bekymringer over, at datagrundlag forbeholdes offentligheden alene af den grund, at analysen er foretaget af en konsulentvirkomhed.

Konsulenter foretrækker kontraktforhold hemmeligholdt
Når baggrundsdata er utilgængelige, fremstår konsulenternes metodiske beskrivelser som ganske væsentlige. Disse oplysninger kan eksempelvis fremgå af kontrakter mellem konsulent og ministerium. Men en aktindsigt fra Socialministeriet dokumenterer, at nogle konsulenter anlægger et endog meget bredt perspektiv, når de skal identificere erhvervsfølsomme oplysninger i kontrakterne.

Ved udleveringen beskrev en fuldmægtig fremgangsmåden således:

“I forhold til udlevering af kontrakter har vi bedt konsulentfirmaerne om at bidrag til, hvad vi udleverer/overstreger i kontrakten. Såfremt du skulle have en opfattelse af sagen vil vi revurdere begrænsningen i materialet.”

Sagsbehandlingen, der efter en klage, denne gang endte med fuld aktindsigt (også i konsulenterne timetalanvendelse på analysen) illustrerer, at konsulenter ikke altid holder sig tilbage med at kræve lukkethed om deres aktiviteter.

Del dette:
Posted in Aktindsigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.