I Sydjylland har myndighederne nu lukket helt af for aktindsigt i de alvorlige børnesager. Journalisterne får aktindsigt i kilometervis af sorte streger, men ikke i en eneste faktuel oplysning. JydskeVestkysten anker afslag.
I Sydjylland har der været to alvorlige børnesager på det seneste:
1. “Sønderborg-sagen”, hvor en egypter er tiltalt for voldtægt og incest.
2. “Tinglev-sagen”, hvor et forældrepar angiveligt har misbrugt deres sønner/stedsønner og retarderede datter.
I den forbindelse har JydskeVestkysten bedt om aktindsigt i kommunernes redegørelser til Socialministeriet og fået indsigt i otte kilometer sorte streger. Myndigheder skal normalt ekstrahere de oplysninger fra dokumenterne, som journalister og borgere kan få indsigt i og kun overstrege det fortrolige.
”Vi har anket den såkaldte “aktindsigt” i Sønderborgsagen og afventer formentlig resultatet af det, inden vi går videre med Tinglevsagen,” forklarer journalist Claes Holtzmann Senger fra nyhedsredaktionen på JydskeVestkysten.
Overstreger navne på embedsmænd
Han peger på, at i Tinglevsagen kan myndighederne ikke engang enes om, hvad der skal streges ud. Ministeriet har overstreget selv navnene på de embedsmænd, der har udfærdiget rapporten, mens kommunen har været mere lempelig. Den har dog alligevel overstreget selv tidspunktet for, hvornår den blev bekendt med sagen, selvom det har været fremme adskillige gange.
”Det er klart, at der ved den type sager er en række personfølsomme oplysninger, men jeg ved fra mit arbejde på Tønder-sagen, at både Løgumkloster og Tønder Kommune dengang kunne finde ud af at tage hensyn til både de personfølsomme oplysninger og alligevel videregive faktuelle oplysninger om myndighedernes indsats og viden,” understreger Claes Holtzmann Senger over for Åbenhedstinget.
Redegørelse til Socialministeriet i Sønderborg-sagen
Skriv et svar