Om Åbenhedstinget

Åbenhedstinget ønsker at få gode og praktisk velfungerende løsninger på åbenhed i den offentlige forvaltning, domstole og Folketinget. Løsningerne skal både fungere i det daglige hos det offentlige og kunne bruges til reel indsigt i vigtige områder for offentligheden.

Åbenhedstinget offentliggør en række konkrete aktindsigtssager på hjemmesiden, ligesom vi generelt kommenterer aktindsigt og offentlighed. Vi samarbejder med medier om journalistiske historier. Vi udvikler på den måde metoderne til undersøgende journalistik på nettet. Indlæg udtrykker ikke Åbenhedstingets holdninger.

Åbenhedstinget viderefører arbejdet for elektronisk aktindsigt, som tidligere er foregået i Dicar – Center for Analytisk Journalistik – i perioden 2000-2006 og i UPDATEs netværk for elektronisk aktindsigt, som har fungeret fra 2007-2009. Åbenhedstinget har efter 12. marts 2015 ingen tilknytning til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Vi har udvidet fokus, så vi nu arbejder for generel åbenhed, dvs. ikke kun den elektroniske. Det giver ikke længere mening at skelne mellem elektronisk og papirbaseret åbenhed.

Investigative Reporting Denmark

Siden 2015 har Åbenhedstinget organisatorisk været knyttet til Investigative Reporting Denmark. Det er dog kun en rent organisatorisk tilknytning. Åbenhedstingets indhold fungerer helt selvstændigt.

Åbenhedstinget er tilmeldt Pressenævnet.

Del dette:

En kommentar til “Om Åbenhedstinget
  1. Ole Egholm siger:

    Hej,

    Jeg driver Dansk Brancheanalyse ApS og udgiver økonomiske analyser om forskellige brancher.

    Jeg synes at vi i Danmark også indenfor erhvervslivet kunne komme meget meget længere, hvis vi sikrer større åbenhed også i erhvervslivet. Gennem den seneste årrække er der kommet en lang række lempelser i årsregnskabslovgivningen der reelt betyder, at dansk erhvervsliv bliver meget mere lukket, og risikoen for lyssky forretninger og sorte penge hermed er blevet meget større, ligesom vi mister vigtig samfundsindsigt. Jeg tænker ikke på børsnoterede virksomheder, men på de hundredetusinder af virksomheder, der ikke hører til blandt Danmarks allerstørste.

    Jeg har selv lavet en site jeg kalder http://www.dogmeregnskabet.dk og har også tænkt på at vi i Danmark savner en “forening for erhvervsanalytikere” idet jeg konstaterer, at Finansanalytikerforeningen primært kun kigger på de allerstørste børsnoterede virksomheder, eller også tager udgangspunkt i, at man har adgang til en virksomheds interne regnskaber.

    Jeg vil derfor helt naturligt gerne støtte op om åbenhedstinget.

    Jeg har ikke noget parti-tilhørsforhold, og jeg finder det lidt sørgeligt, at debatten om åbenhed både i offentligheden og indenfor erhvervslivet tilsyneladende ikke er på dagsordenen, hverken hos de borgerlige eller oppositionen. Jeg vil gerne være med til at sætte fokus på samfundets store fordele ved en større åbenhed.

    Venligst

    Ole Egholm
    Dansk Brancheanalyse ApS
    Augustvej 60
    2730 Herlev

    Tel 20956085
    CVR 29150176
    ole@pose.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.