Referat fra møde den 12. juni 2008

Referat fra møde i Updates netværksgruppe om elektronisk aktindsigt den 12. juni 2008. Til stede Oluf Jørgensen, Steen K. Rasmussen, Brigitte Alfter og Nils Mulvad (referent).

Dagsorden:
1. Præsentation.
2. Referat fra sidst – vedhæftet
3. Offentlighedskommissionen. Status og planer. Herunder blandt andet om vi skal tage initiativ til en ny konference, nu hvor postlisterne blev aflyst. Hvad kan trække folk?
4. Åbenhed i EU – Brigitte fortæller og vi diskuterer, hvordan vi kan bruge det i forhold til situationen herhjemme.
5. Indsigt i domme og retslister. Skal vi tage yderligere initiativer.
6. Miljødata. Status og nye initiativer.
7. Evt.

Ad 1:
Præsentation. Hurtigt overstået – de tilstedeværende kendte hinanden.
Ad 2:
Referatet godkendt.
Ad 3:
Oluf orienterede om kommissionens arbejde, der er i den afsluttende fase.
Med vores erfaringer med postlistekonferencen vil vi ikke lægge op til en konference i efteråret, men gå efter en, når betænkningen er offentliggjort, dvs. april 2009. Steen skriver til DJØF for at se, om vi kan lave den sammen.
Ad 4:
Brigitte præsenterede arbejdet i EU for at sikre indsigt i databaser. Der er ikke specielt behov for, at vi gør noget i denne omgang. Men det er godt at vide, at spørgsmålet om indsigt i databaser virkelig er kommet på dagsordenen i EU.
Brigitte har fået indsigt i et udtræk fra en database over regnskab fra EU. Og hun søger i en ny over udviklingshjælp. I det hele taget er det godt konkret at køre sager.
Hvis vi skal rykke på det, giver Brigitte lyd.
Hun har i øvrigt holdt oplæg på EU-parlamentets konference om aktindsigt den 2. juni.
Ad 5:
Udsat til næste gang.
Ad 6:
Ud over Vetstat-sagen kører der to større aktindsigtssager: en om højdemodeller, en om risikovirksomheder. Generelt er det tungt at få miljøoplysninger ud. Kendskabet til bekendtgørelsen om aktiv miljøoplysning er ikke stor, og vi diskuterede mulige andre initiativer ud over Nils’ henvendelse til ministeren. Måske skal vi klage til et EU-nævn over Århus, der ikke overholder Århus-konventionen. Kan også klage til Miljøklagenævnet over at jordforurening ikke er på miljøportalen.

Næste møde er den 9. september 2008 klokken 14 hos Update.

Del dette:
Posted in Internt

2 kommentarer til “Referat fra møde den 12. juni 2008
  1. Søren Wolff siger:

    Jeg er i dag ved en tilfældighed blevet opmærksom på Åbenhedstingets eksistens og tror, at det er en rigtig god “opfindelse”, fordi der er en tendens til mere og mere lukkethed i hvert fald på Christiansborg og fra de forskellige ministerier, der bl.a. kan finde på at undskylde sig med, at man ikke kan overholde lovgivningens tidsrammer for svar på rund af sommerferie o.lign.
    Jeg har bladret lidt rundt på Åbenhedstingets sider, men ikke fundet svar på det naturlige spørgsmål: Hvem står bag. Jo, jeg kan godt på forsiden læse nogt om journalister og offentlighedspersoner. Jeg kan også i referaterne finde navne på journalister, som jeg kender navnene på.
    Men jeg mangler på forsiden præcist at få oplyst, om det er en selvbestaltet gruppe eller en ting, som veletableret gruppe, som vi i fremtiden skal regne med som em væsentligt størrelse i demokratiets tjeneste. Jeg tror jo, at det sidste er tilfældet.
    Med venlig hilsen

    Søren R. Wolff
    jorunalist og vinhandler

    • Nils Mulvad siger:

      Hej Søren
      Tak for dit input. Vi er stadig ved at bygge siden op og mangler desværre noget her og der – bl.a. listen over deltagerne i styregruppen. Det kommer på hurtigst muligt.
      Vi er et netværk – og altså ikke en forening med vedtægter. Vi ønsker åbenhed ligesom dig. Der er plads til meget aktive og mindre aktive, og vi skal til at finde den rette arbejdsform, der kan trække på en indsats fra alle typer og give en god ramme for at diskutere, udvikle og præge.
      Lige nu mødes styregruppen fire gange årligt, og det bliver den ved med. Oveni håber vi på repræsentanter fra medier, konferencer, samarbejde over nettet og lignende.
      Vi er meget inspireret af det norske Åbenhedsting, som ledes af den norske redaktørforening. I Danmark er det så Update, der har sat det i gang og leder det.
      Vi tror og håber også, at vi fremover kommer til at spille en væsentlig rolle i demokratiets tjeneste.
      Bedste hilsner
      Nils Mulvad
      Formand for Åbenhedstinget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.