Referat fra møde den 11. juni 2009

Referat fra møde i Updates netværksgruppe om elektronisk aktindsigt den 11. juni 2009. Til stede Oluf Jørgensen, Steen K. Rasmussen og Nils Mulvad (referent).

Dagsorden:

1. Referat fra sidst

2. Offentlighedskommissionen

3. Betaling for data

4. Myndighederne følger ikke Ombudsmanden

5. Konference efteråret

6. Domsdatabase – strategi for at komme videre

7. Hjemmeside

8. Evt.

Ad 1.

Referatet godkendt.

Ad 2.

Oluf orienterede om arbejdet. Det ser ud til at slutte i september.

Ad 3.

Vi havde en diskussion om de forskellige sager og IT- og Telestyrelsens initiativ. Vi fortsætter med et følge dette. I første omgang skriver Nils til Helge Sander og laver et debat/blogindlæg om emnet.

Vi forsøger også at få sagen rejst journalistisk.

Ad 4.

Også her diskuterede vi situationen. Det er svært at være sikker, men der er en række kedelige eksempler. Nils skriver debat-/blogindlæg for at rejse diskussionen. Desuden diskuterede vi sagen med ministrenes kalendere og specielt, at der er en generel tendens til, at den lovgivende proces bliver mere lukket. Også her skriver Nils debat-blogindlæg, mens Steen forsøger at få sat en dokumentar i gang.

Planen om at være mere synlig med debat- og blogindlæg er i øvrigt blevet bekræftet med risikovirksomhederne. Her havde Nils debatindlæg i JP, der derefter kom på vores blog. Siden har det været i Information og epn, samt TV2 Østjylland.

Ad 5.

Først til november. Steen aftaler med folketingsmedlem.

Ad 6.

Brigitte har lavet en glimrende status over åbenhed til domme – fra forskellige lande. Vi lægger den på hjemmesiden (Åbenhedstinget) og vi sender den til Domstolsstyrelsen og Advokatrådet og med link også til mit gamle blogindlæg om emnet.

Ad 7.

Mogens Møller Olesen er tilknyttet som backup på WordPress. Han får også grønt lys til bare at forbedre siden. Aage Frandsen har sagt ja til at køre kursus og til at levere stof til hjemmesiden om forlig. Skal lige cleares med forlaget. Siden vil ikke erstatte mediejura, som stadig kører, nu med Ketty til at klare det praktiske.

Vi kan linke til diverse rapporter og artikler på mediejura og ellers drive Åbenhedstinget med vore mærkesager. Der behøver ikke være en lang præcis afgrænsning. Kommer noget på begge steder, sker der ikke noget ved det. I fald, der synes at være et konkret problem på et tidspunkt, tager vi diskussionen op.

Så det er bare med at gå i gang og udvikle siden og lægge indhold ind. Foreløbig har Steen, Annegrethe, Mogens, Nils, Brigitte og Oluf password til at lægge ting ind. Tommy Kaas har også for at hjælpe mig. Alle i netværkets mødegruppe skal have adgang til at lægge ting ind.

Ad 8.

Næste møde er 10. september klokken 14.

Bedste hilsner

Nils

Del dette:
Posted in Internt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Abonner på nyhedsbrevet

Loading

Olufs blog

Oluf







Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen skriver om aktindsigt. Har du brug for råd om aktindsigt i konkrete sager - skriv til Oluf Jørgensen (oj@dmjx.dk).

> Se blogindlæg

Mulvads blog

mulvad

Redaktør Nils Mulvad skriver om databaser og temaindsigt. Skriv til Nils Mulvad på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

> Se blogindlæg

Vejledninger

Gravercentrets vejledning fra 2024

Kammeradvokatens vejledning
Kammeradvokatens praktiske råd til myndigheder. Det er godt at kende kammeradvokatens standardformuleringer for afslag med begrundelser.

Kaas & Mulvads 14 praktiske råd
Rådene er fra 2012. De handler om praktisk journalistisk metode.

Kontrolorganer
Ankestyrelsen er tilsynsorgan for kommuner og regioner, og afslag på aktindsigt kan sendes til Ankestyrelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageorgan vedrørende aktindsigt i miljøet.
Se nævnets afgørelser om aktindsigt.

Folketingets Ombudsmand:
Udtalelser findes nemmest via Offentlighedsportalen.

Myndighedsguide bl.a. om nogle offentlighedsemner.